Felvételi információk 2023/24

 

 Felvételi tájékoztató

a 2023/2024-as tanévre

a Budapesti Innovatív Technikum, Gimnázium, és Szakképző Iskola négyévfolyamos gimnáziumi osztályaiba jelentkező tanulóknak

 

Alap adataink:

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 25

Telefon +36 1 302 7876

E-mail:

WEB: www.bigsuli.hu

SZIR OM azonosító: 200198

KIR technikai azonosító: 520044

Telephelykód: 004

 

Tagozatkódjaink:            

0001 - 4 évfolyamos gimnáziumi kerettanterv, emeltszintű angol nyelv, második idegennyelv német, emelt óraszám: grafika tagozat, csoportbontás első, második idegennyelv, matematika, informatika

0002 - 4 évfolyamos gimnáziumi kerettanterv, emeltszintű angol nyelv, második idegennyelv spanyol, emelt óraszám: grafika tagozat, csoportbontás első, második idegennyelv, matematika, informatika

0003 4 évfolyamos gimnáziumi kerettanterv, emeltszintű angol nyelv, második idegennyelv német, emelt óraszám: utazás & turizmus tagozat, csoportbontás első, második idegennyelv, matematika, informatika

0004 4 évfolyamos gimnáziumi kerettanterv, emeltszintű angol nyelv, második idegennyelv spanyol, emelt óraszám: utazás & turizmus tagozat, csoportbontás első, második idegennyelv, matematika, informatika

 

Miért válaszd a BIG-et?

Több évtizedes tapasztalatra alapuló magas szintű nyelvi képzés. Emeltszintű angol nyelvi képzés, nyelvvizsga, előrehozott érettségi a 11. évfolyam végén.

Tagozatos tárgyakból előrehozott érettségi, emeltszintű érettségi az érettségi vizsgát megelőző évben.

Az érettségi évében lehet, hogy már csak három kötelező tárgyból kell érettségizned.

Lehetőség az érettségi utáni szakképzésben való részvételre.

  Miért válaszd a grafika tagozatot?

  • Ha érdekelnek a művészetek,
  • Ha kreatív vagy,
  • Ha vonzanak a számítógépes játékok grafikái,
  • Ha érdekelnek a filmes animációk,

válaszd a grafikus tagozatunkat!

Iskolánkban 280 órában elsajátíthatod a vizuális kultúra alapjait. Képes leszel modern számítástechnika eszközök segítségével különböző tartalmak megjelenítésére, sokszorosítására, azok mások számára történő közvetítésére.

-              Lehetőség szerint érettségi után intézményünkben szakmát is szerezhetsz.

 

Miért válaszd az  utazás & turizmus tagozatot?

  • Ha fel szeretnéd fedezni a világot, utazni, új kultúrákat megismerni és emberekkel foglalkozni
  • Ha érdekel a gasztronómia válaszd a turizmus specializációnkat!

Ezt a közismereti tantárgyat négy évig, összesen 280 órában tanulhatod. A program végén érettségi tárgyként is választhatod. A program célja, hogy átfogó képet kapjál a turizmusról, mint iparágról, annak lehetőségeiről és legfontosabb jellemzőiről, segítse pályaorientációdat az iskola elvégzése után. Ha nem tanulsz tovább, növelje az elhelyezkedési esélyeidet. Ha tovább tanulsz, akkor ismereteid révén nagyobb eséllyel találhatsz diákmunkát magadnak. Lehetőség szerint érettségi után intézményünkben, akár az egyetem mellett, szakmát is szerezhetsz. Segít abban is, hogy igényes és kulturált vendéglátóvá és turistává váljál.

 A felvételi vizsga

A következő tanévre felvételi vizsgát hirdetünk meg:

Négy évfolyamos kerettantervre épülő, emeltszintű, angol tagozatos osztályaink első évfolyamára

A tervezett maximális felvehető létszám a 9. évfolyamos 4 éves gimnáziumi képzésre 28+28 fő.

A négy éves emeltszintű angol tagozatos gimnáziumi osztályainkban két specializáció választására van lehetőség:

Grafika tagozat

Utazás & turizmus tagozatot

 

A felvételi vizsga rendje

A felvételi vizsga követelményei:

Egységes központi írásbeli: matematika, magyar nyelv és irodalom + hozott jegyek + szóbeli elbeszélgetés, amennyiben a jelentkező a matematika+magyar+hozott pontjaiból eléri az 50 pontot.

Kérünk minden jelentkezőt, hogy csatoljon a jelentkezési lapjához egy kézzel írt bemutatkozó levelet, maximum 1 A4-es oldal terjedelemben, amelyben ír kedvenc tantárgyáról, könyvéről, filmjéről, játékáról, hobbijáról, közösségi tevékenységéről, vagy bármiről, amelyről úgy gondolja, hogy megosztaná velünk. A motivációs levél a szóbeli vizsga értékelésébe beleszámít.

Először az egységes, központi írásbeli felvételi vizsgára kell jelentkezni TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP-pal (letölthető: www.oktatas.hu). Az írásbelit a jelentkező bármelyik központi írásbelit szervező középiskolában megírhatja, de a tanulói jelentkezési lapot abba az intézménybe kell beadni, amelyikben a jelentkező az írásbelijét írni kívánja.

A jelentkezési lap beadási határideje 2022. december 2.

Az egységes központi írásbeli időpontja 2023. január 21. 10 óra, időtartama tárgyanként 45 perc, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünettel. Az írásbeli feladatok megoldókulcsai az írásbeli vizsgát követően megtekinthetők a https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/kozponti_feladatsorok honlapon.

A tanulóknak az iskolai felvételre – az írásbeli eredmény ismeretében – külön kell jelentkezniük legkésőbb a 2023. február 22.-i határidőig a választott középiskolákba, egy-egy újabb, központilag kiadott JELENTKEZÉSI LAP-pal. A jelentkezési laphoz mellékelniük kell az írásbeli vizsga eredményét igazoló ÉRTÉKELŐ LAP, valamint a – pontszámításhoz szükséges – bizonyítványok fénymásolatait. A február 22.-i határidős jelentkezési lapot az általános iskolában töltik ki és továbbítják hozzánk a mellékletekkel.

Az online szóbeli meghallgatás időpontja 2023.02.27-03.03. A szóbeli vizsgán kötetlen beszélgetésre kerül sor, ahol elsősorban a jelentkezők motivációit szeretnénk felmérni. A vizsga témakörei megtalálhatóak a honlapunkon.

Szakmai alapdokumentumunkban nem szerepel az SNI-s tanulók oktatása és nevelése.

A felvételi pontszámok kiszámítási módja

4 évfolyamos gimnázium

 

Matematika írásbeli: t pont max. 50 pont

 

Magyar írásbeli: m pont max. 50 pont

 

Hozott jegyek: h pont max. 20 pont

 

Szóbeli: sz pont max. 50

 

Felvételi pontszám: 1,4 x t + 1,4 x m + 0,5 x h +sz max. 200 pont

 

 

A hozott jegyek számítása

  1. év végi magyar nyelv, irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv öt osztályzatból szabadon választott kettő, melyet a jelentkezési lapon a „megjegyzés” rovatban kell feltüntetni
  2. félévi magyar nyelv, irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv öt osztályzatból szabadon választott kettő, melyet a jelentkezési lapon a „megjegyzés” rovatban kell feltüntetni

A felvételi pontszámba versenyeredményeket nem számítunk be, de szívesen vesszük, ha a jelentkező, amennyiben rendelkezik megyei/budapesti vagy országos versenyen elért eredménnyel, az arról szóló igazolást mellékeli a jelentkezési lapjához. Amennyiben a jelentkező nem rendelkezik a felsorolt tantárgyak közül legalább kettőből 7. év végi, valamint 8. félévi osztályzattal, akkor más tantárgyi osztályzatot nem áll módunkban beszámítani helyette. Pontegyenlőség esetén a központi matematika írásbeli eredménye alapján rangsorolunk.

 

Időpontok, határidők

Jelentkezési lap beadása az írásbelire: 2022. december 2.

Egységes központi írásbeli felvételi vizsgák: 2023. január 21. (10.00)

Pótló időpont (alapos, igazolt indokkal hiányzóknak): 2023. január 31. (14.00)

A tanulók, szüleik/törvényes képviselőik a kijavított írásbeli dolgozatokat megtekinthetik: 2023. január 26-én 8-16 óra között

Írásban kérhetik a pontozás felülvizsgálatát az igazgatótól: 2023. január27.-én 16 óráig

Az igazgató írásban (e-mailben) válaszol a felülvizsgálati kérelemre: 2023. február 1-ig

A tanulók az írásbeli eredményekről szóló ÉRTÉKELŐ LAP-ot átvehetik: 2023. február 2.-én 8-16 óra között

Végleges jelentkezés továbbítása az általános iskolából (jelentkezési lap + adatlap + mellékletek): 2023. február 22. (legkésőbb!)

Online szóbeli vizsga a BIG-ben a 8. évfolyamosoknak 2023.02.27-03.03.

Jelentkezők felvételi jegyzékének nyilvánosságra hozatala az iskola honlapján és a portai hirdetőtáblán: 2023. március 17.

Tanulói adatlapok módosítási lehetősége az általános iskolában: 2023. március 21-22.

A Hivatal megküldi az intézménynek az egyeztetett felvételi jegyzéket: 2023. április 21.

A felvételről vagy elutasításról szóló értesítés megküldése: 2023. április 28-ig

 

Nyílt napok

Ebben a tanévben, amennyiben hagyományos nyílt napjainkat módunkban áll megtartani, 2022. október 26.-án és 2022. november 15.-én tartunk szülői tájékoztatót és „iskolakostolót”.

Amennyiben nem tudjuk a nyílt napjainkat megtartani, akkor helyettük online nyílt napokat és bemutató órákat szervezünk. A nyílt napokat a Microsoft Teams segítségével bonyolítjuk le, mely egyben a BIG általánosan használt online oktatási eszköze is. Az esemény számára a Teams-ben egy csoportot hozunk létre, amihez az érdeklődők egy link illetve a csatorna kódja segítségével csatlakozhatnak. A regisztrálók számára ezt a linket az esemény napján küldjük ki. A Teams használatához nincs feltétlenül szükség program telepítésére, böngészőből vagy okostelefonról is korlátozás nélkül elérhető. A csatornán keresztül az érdeklődők közvetlen chat vagy videós beszélgetést kezdeményezhetnek az intézmény képviselőivel.

 

A részleteket honlapunkon hozzuk folyamatosan nyilvánosságra

www.bigsuli.hu

Kövessenek minket Facebookon, Instagrammon,Tik-Tokon!

© IntroWeb | 2023 Weboldal készítés, SEO