JELENTKEZEM

2014. július 15-én indultak diákjaink a Drezdában töltendő külföldi szakmai gyakorlatukra.

A bevezető hét

  Az utazást megelőzően mindannyian nagyon izgatottak voltunk, aludni sem tudtunk. A vonat július 15-én indult a Keleti pályaudvarról 5 óra 25 perckor. A vonatút nagyon hosszú volt, több országon is keresztülhaladtunk és cseh-német határnál láttuk az Érchegység gyönyörű vonulatait az Elba mentén. Délután három órakor érkeztünk meg a drezdai főpályaudvarra, onnan taxival mentünk a szállodáig, amelyet a hotel nagyon kedvesen kifizettet nekünk. Az art’otel lobby-jában Frau Altmann nagyon kedvesen fogadott minket. Megérkezésünk után elfoglaltuk a szobánkat, és megvacsoráztunk a hotel éttermében. Vacsora után Galgóczy Éva tanárnő segítségével felfedeztük a belvárost (Altstadt). Lenyűgözött minket a gyönyörű barokk belváros, a Zwinger csodálatos látványa és az utcák hangulata. A Hofkirche mellett drezdai operaénekesek előadásában hallhattuk az Ave Mariát, amely az akusztikának köszönhetően csodálatos volt.

  A második napon reggeli után a Neustadt-ot is körbejártuk (az Elba másik partját), meglátogattuk a Pfunds Molkerei-t, amely egy nagyon híres, barokk stílusú tejbolt. Utána visszatértünk az Altstadt-ba, és végigjártunk a Pragerstraße-t, ami a Váci utcához hasonló bevásárló utca, ott mindenki kedvére vásárolhatott.

   A következő napon Lipcsébe utaztunk a Regionalbahn-nal (helyi vasút) a reggeli órákban, az út mindössze másfél óra volt. A városban megtekintettük a Nikolaikirche-t és a Thomaskirche-t, a Népek csatája emlékművet, és bejártuk a belvárost. Az emlékmű legtetejére hosszú és szűk csigalépcső vezetett, de sikeresen megmásztuk. Este Drezdában még elmentünk a Kauflandba, amely egy itteni hipermarket. A vásárlás után még bejártuk a várost és megcsodáltuk az esti fényeket.

  A negyedik nap reggelén találkoztunk a szálloda igazgatónőjével, Frau Fahrnholz-cal, aki kedvesen érdeklődött, hogy megfelel-e a szobánk és elégedettek vagyunk-e az ételekkel, azután pedig eligazított minket a hétfői kezdéssel kapcsolatban. Ezután megtekintettük a Zwingert és a Frauenkirche-t amely előtt férfi kórus énekelt. A templom belseje lenyűgöző volt, az altemplomban régi sírhelyek voltak, illetve egy kis tárlat, amely bemutatja a Frauenkirche történetét, többek között a háború utáni újjáépítési munkálatokat is.

  Másnap reggeli közben egy útikönyv segítségével eldöntöttük, hogy a szombati bolhapiacra megyünk. A piacon sok érdekes áru volt és magyarokkal is találkoztunk, több órát töltöttünk itt. A bolhapiacról visszaérve nagyon kimerültünk, úgyhogy délutánig pihentünk. A vacsora után átadtuk a Galgóczy Éva tanárnőnek vásárolt ajándékunkat, mellyel szerettük volna megköszönni, hogy elkísért minket és megmutatta a várost nekünk, valamint azt a sok segítséget, amit nyújtott.

  A vasárnapot pihenéssel töltöttük, hogy kipihentek legyünk az első munkanapunkon, mind izgatottan várjuk, hogy milyen lesz. Török Eszter a felszolgáláson kezd, Kupa Alexandra a konyhán fog kisegíteni én, Kercsmarics Réka, pedig a housekeepingben kezdek.

 

 

A BKF Szakközépiskola pályázatot nyújtott be az Erasmus+ programon a diákok külföldön történő nyári szakmai gyakorlati helyének  biztosítására. Ez a pályázat a Leonardo programként vált ismertté.

A programban olyan diákok vehetnek részt, akik az ország nyelvét jól beszélik. Idén a külföldi helyszín Németország.

A pályázatban részt vevő egyik diákunk az alábbi összefoglalót írta, személyes élményei alapján.

A Leonardo program

   A Leonardo programban résztvevők egy pályázat keretén belül lehetőséget kapnak arra, hogy Németországban, azon belül is Berlinben, illetve Drezdában töltsék gyakorlatukat az Art’otel szállodáiban.

   A programra való jelentkezésem óta kétszer vettem részt német nyelvű felkészítésen Galgóczy Éva tanárnővel. A német nyelvű interjú 2014. március 11-én volt a budapesti Art’otelban reggel 9 órakor. Az interjút Friederike Rathjens tartotta.

Először tartott nekünk egy prezentációt a szállodaláncról, természetesen németül, majd elkezdődtek az interjúk. Én voltam az első, akivel beszélgetett, nagyon kedves volt, ennek ellenére nagyon izgultam. Eközben a többieket megvendégelték az étteremben apró süteményekkel és gyümölcslével. Miután végeztem, megvártam a többieket is, velünk volt Galgóczy Éva tanárnő is, aki támogatott minket.

    Mikor mind az öten végeztünk, Friderike kikísért minket. Mindenki megnyugodott egy kicsit, hogy túl vagyunk az interjún. Friederike Rathjens biztosított minket, hogy a hétvégéig választ kapunk arról, hogy sikeres volt-e az interjú, de még aznap kaptunk mind egy e-mail a tanárnőtől, hogy mindenkinek sikeres volt az interjúja.

    Nagyon örültem ennek a hírnek, és izgatottan várom a nyarat, hogy kipróbálhassam magamat egy négycsillagos szállodában, külföldön.

Kercsmarics Réka Julianna
BKF Szakközépiskola
Turisztikai szervező és értékesítő