Kérdések és válaszok

Milyen lehetőségei vannak a felnőtteknek a szakma tanulásra?

Az új szakképzési rendszer nagyobb rugalmasságot és átjárhatóságot biztosít a munkaerőpiacról az iskolarendszerbe, így felnőttként is lehetőség van két szakma és egy szakképesítés ingyenes megszerzésére. Erre kizárólag iskolai rendszerű szakképzésben van lehetőség. A kellő rugalmasság biztosítása érdekében a szakmai oktatás időtartama a felnőttek esetében általában esti képzés formájában, csökkentett időtartamban történik. Felnőttképzési jogviszony keretében folyó szakmai oktatásban a szakmai oktatás időtartama legfeljebb a negyedére (az óraszám legfeljebb a nappali rendszerű szakmai oktatás óraszámának negyven százalékáig) csökkenthető. A BIGben lehetőség van akár az elmélet e-learninges elsajátítására is. Amennyiben a képzésben részt vevő az adott területen dolgozik, az őt foglalkoztató vállalat is részt vehet a képzésben 

Menyi ideig tart a képzés?

Felnőttképzési jogviszony keretében folyó szakmai oktatás alapesetben 2 tanéven keresztül tart, de a képzés időtartama legfeljebb a negyedére (az óraszám legfeljebb a nappali rendszerű szakmai oktatás óraszámának negyven százalékáig) csökkenthető, mivel a korábbi tanulmányok, előzetesen megszerzett tudás és szakmai tapasztalatok beszámíthatóak, így  a szakma az előírtnál rövidebb idő alatt is megszerezhető. 

Hány éves korig lehet iskolai rendszerű szakmai oktatásba jelentkezni? Mi határozza meg, hogy tanulói vagy felnőttképzési jogviszonyban történik a felnőttek képzése?

A szakmai oktatásba való belépésre bármilyen életkorban lehetőség van.

Aki a beiratkozáskor 25. életévét még nem töltötte be, választása szerint akár a második szakmát is megszerezheti tanulói jogviszonyban, nappali rendszerű oktatásban. Ebben az esetben a tanuló diákigazolványra és az ehhez kapcsolódó valamennyi kedvezményre, valamint első szakma esetén szakképzési ösztöndíjra jogosult.

A 25 év felett beiratkozók szakmai oktatása felnőttképzési jogviszonyban történik, számukra szintén jár a diákigazolvány.

A felnőttképzési jogviszony előnye, hogy a szakmai oktatás rugalmasabban szervezhető és a képzési idő rövidíthető.

© IntroWeb | 2024 Weboldal készítés, SEO