BIG Rádió

BIG Rádió

2021.12.22.
Indul a BIG iskolarádiója!

A Diákönkormányzat javaslatára elkezdtük létrehozni a BIG iskolarádiót. Nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen nehéz feladat! Az induló technikai eszközöket pillanatok alatt beszereztük, helységet is kialakítottunk a leendő rádiónak.

A jogszerű működés kereteit kialakítani azonban embert próbáló feladat, főleg, hogy a diákok, teljesen érthetően, az általuk előállított műsort, az iskola sajátosságait figyelembe véve, zárt rendszerben online is elérhetővé szeretnék tenni. Gyorsan elvesztem a jogszabályok dzsungelében és a NMHH, Artisjus, MAHASZ szentháromságának útvesztőjében. Műsorszolgáltatónak kell tekinteni egy iskolarádiót? Mennyiben és milyen mértékben alkalmazható arra az iskolára, a szerzői jogról 1999. évi LXXVI. törvény 33. §-a, ahol a hangtechnikus szakképzésen oktatási cél és feladat a műsorok előállítása?

Számomra legérdekesebb az iskolarádió törvényes működésével kapcsolatban feltett kérdésemre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság válasza volt: „a Hatóság nem jogosult a hatósági hatáskörébe tartozó ügyekben hatósági eljárási jogviszonyon kívül felmerült jogi kérdések tekintetében jogértelmezési tartalmú, vagy a jövőbeli hatósági eljárások tartalmát bármilyen módon érintő, meghatározó tartalmú állásfoglalást adni.”

Tehát a hatóság tudja, hogy hogyan kell működnie az iskolarádiónak, de ezt nem árulja el, csak, majd ha megbüntet, tudhatom meg, hogy hogyan kellett volna eljárnom. Remek!

Tehát sok még a bizonytalanság, de az biztos, hogy a BIG iskolarádiójának, zárt rendszerű oktatási jellegű, kísérleti adása (ez is jogi kiskapu) 2022-ben el fog indulni. Éppen ezért az iskola minden tanulója számára pályázatot hirdetünk a Budapesti Innovatív Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola iskolarádiójának elnevezésére, szignáljára, arculati elemeire. Lehet nevezni egyes elemekkel (név, logó, szignál stb.) illetve teljes arculati csomaggal.  Továbbá várjuk az iskolánkban tanuló diákok, diákcsapatok műsorterveit, műsorötleteit maximum egy A4 oldal terjedelemben (gimi@bigsuli.hu). A legjobbak kapnak majd lehetőséget, hogy rádióinkban terveiket megvalósítsák. A pályázatok beadási határideje 2022.01.31.

© IntroWeb | 2021 Weboldal készítés, SEO