Erasmus + diákszemmel Egészségügyi szakmacsoport 2016

Erasmus + diákszemmel Egészségügyi szakmacsoport 2016

2021.04.19.
2016-ban pályázatunkat ismét sikeresnek ítélték, így összesen 42 diák és 6 kísérő tanár vett részt, tanulói mobilitáson Németországban és Görögországban. A gyakorlatot egészségügyi intézményekben és hotelekben teljesítették diákjaink.

Pályázatunk címe: Innovatív ECVET Tour in Europe (2016-1-HU01-KA102-022812)

Egészségügyi intézmények helyszínei: Osterode (4 fő) és Rostock (10 fő)

Diákjaink véleménye azzal kapcsolatban, hogy melyek voltak azok a legfontosabb tapasztalatok, amelyekre a külföldi mobilitás alatt szert tettek, illetve javaslataik:

 Osterode

"A német emberek kedvesek és aranyosak. Az emberek pozitívak és segítőkészek. Külföldi gyakorlatom alatt sokkal önállóbb lettem és magabiztosabb. Szeretnék majd iskola után kint dolgozni."

"Nagyon fontos a német nyelv gyakorlása, mivel ott ez az elsődleges nyelv és kevesen értik meg az angolt."

Bagi Brigitta

 

"Német embereket megismerhettem, barátságosak voltak, segítőkészek voltak a munkatársak , búcsúzáskor kaptam egy kis útravaló ajándékot a dolgozóktól.A mentorunk támogatta a szabadidős programunkat. Segítettek eljutni az utolsó napon a hannoveri repülőtérre."

"Fontos a nyelvgyakorlás, ezáltal könnyebben lehet Németországban munkát vállani."

Fazekas Alexandra

 

"Kiderült számomra hogy, a németek barátságosak, kedvesek. Mindenhol segítőkészek és pozitívak. Sokat kirándultunk, megismertük a várost ahol éltünk. A külföldi gyakorlat alatt sokkal önállóbb és magabiztosabb lettem. A külföldi gyakorlat után szeretnék újból kint dolgozni."

"Gyakorolja a német nyelvet mert, az a elsődleges nyelv ott. "

Fodor Judit Anikó

 

"Kiderült számomra, hogy a német emberek milyen kedvesek és milyen precízen dolgoznak. Ápolják az ottani hagyományokat, ami különösen tetszett. Volt alkalmunk elmenni egy hannoveri tradicionális fesztiválra a Maschseefest-re. Ez a külföldi szakmai gyakorlat jó volt arra, hogy a képzés befejezése után merjek külföldön munkát vállalni."

"A nyelvtudás nagyon fontos, mindenképp érdemes jól felkészülni a kinti életre, hogy könnyen boldoguljon.  Az időjárás nagyon változékony volt, erre is érdemes készülni itthon. "

Szolomájer Szabina Mónika

 

Rostock

"Számomra most derült ki mennyire barátságosak és segítőkészek a német emberek, pontosok,pozitív élményekkel jöttem haza, a szervezett kirándulások is pozitívak voltak. Segített a gyakorlat abban hogy a jövőben esetleg külföldön vállaljak munkát."

"Minnél több nyelvtanulás mert anélkül nehéz érvényesülni."

Balázsi Gergely

 

"Igen féltem, hogy a nyelvtudásom hiánya miatt hátrányban leszek, de a német emberek kedvessége ezt áthidalta. A munkahelyen kapott rengeteg segítség mellet a hétköznapok folyamán a járókelők is sokat segítettek ha szükségünk volt rá. Kintlétünk alatt tartották a Hansa-sail fesztivált amin részt vehettünk mind a munkahely mind a koordinátorunk szervezésében, valamint hétvégén kirándulást szerveztünk a környéken. A gyakorlat erősítette az önbizalmamat és az ítélőképességemet hozzájárult ahhoz, hogy akár külföldön is merjek munkát vállalni."

"Nyelvtudás hiánya nem feltétlenül kizáró ok - az iskola tartott felkészítést - de tanácsolnám, hogy az adott nyelvterületen használt nyelvet biztonsággal ismerjük, nagyban megkönnyíti a gyakorlat elvégzését."

Horváth Ákos

 

"Számomra most derült ki, hogy a német emberek segítőkészek és kedvesek, ha eltévedtünk segítettek, elmondták az útvonalat. Pozitív tapasztalattal jöttem haza a német kultúráról és emberekről.Akkor voltunk ott, amikor a hansa sail volt és nagyon jó volt. A mentorunk szervezett egy gyerek klinikai látogatást, ami pozitív volt. a Klinika nagyon modern volt és szép. Voltunk a koordinátorunkkal Rügen szigetén, ami szintén szép volt és egy nagyon jó élmény.A külföldi szakmai gyakorlat jó volt arra, hogy merjek külföldön munkát vállalni."

"A nyelvtudás nagyon fontos, szóval a nyelvi felkészültség fontos. Angolul is beszél pár ember, de inkább németül tudtuk hatékonyan a munkát elvégezni."

Ignácz Klaudia

 

"A németek barátságosak, segítőkészek, türelmesek, nyugodtak. Pozitívan állnak a diákokhoz, mindenben segítenek, amiben csak tudnak. Részt vettünk a Hansa sail-en, megismertünk különféle halételeket. Meglátogattuk a Kinder kliniket, ahol belátást nyerhettünk a német kórházak életébe. Nagyon lelkesek voltak, mert látták, hogy mennyire érdeklődőek vagyunk. Pozitív tapasztalatokat szereztem, és nagyon jó volt arra, hogy önálló legyek, magabiztosabb legyek és legyen merszem külföldön munkát vállalni."

"Minél többet gyakorolja a nyelvet, mert nagyon értékelik a németek, ha látják, hogy próbálsz velük az ő nyelvükön szót érteni."

Komornyik Felícia

 

"Nagyon sok pozítiv tapasztalattal tértem haza. Nagyon tetszett a németek hozzáállása a munkához és a környezetükhöz. Fontos számukra a környezetük, a szelektív hulladék gyűjtés, az energiatakarékosság és egymás felé is megadják az alapvető tiszteletet. Nagyon barátságosak és segítőkészek az ott élő emberek."

Kulcsár Alexandra

 

"Számomra most derült ki, hogy a németek megmutatták, hogy mi hol van mindig nagyon barátságosak voltak. A munkatársak mindig nagyon hálásak ha valamit segítettem önállóan.  Klinikai látogatáson is voltunk, ahol kaptunk iskolai ajánlatot is.  A koordinátorunkkal voltunk Rügen szigetén is. Ez a külföldi szakmai gyakorlat jó volt arra, hogy merjek külföldön munkát vállalni."

"Gyakorolja és foglalkozzon minél többet a nyelvvel. Tanuljon nagyon sokat, mert így jobban fog érvényesülni."

Micsu Katrin Ilona

 

"Számomra most derült ki, hogy a németek nagyon segítőkészek, ha eltévedtem, megmutatták a helyes irányt, volt, hogy el is elvezettek minket. Szervezetten is részt vettünk programokon, kirándulásokon(Rügen szigete, Hanse-Sail fest.), ahol szintén nagyon sok pozitív élményt és tapasztalatot szereztem, ez a külföldi szakmai gyakorlat jó volt arra, hogy merjek külföldön munkát vállalni."

"Ha valakinek van lehetősége külföldön tölteni a szakmai gyakorlatát, előtte célszerű nyelvet tanulni, az évközi gyakorlatokon megszerzett tapasztalatok is hasznosak lesznek."

Nagy Adrienn

 

"Mielőtt kiutaztam sok rémhírt hallottam a németekről; hogy nem kedvesek, türelmetlenek, nem lesznek segítőkészek stb. Abszolút kellemes csalódás volt minden egyes eltöltött nap Németországban. Figyelmesek, kedvesek, türelmesek és főként nagyon segítőkészek voltak. AZ első napokban eltévedtünk haza felé menet és útba igazítást kellett kérnünk. Nagyon kedvesek voltak, elmagyarázták merre kell menni, térképen is elmutogatták, sőt még azt is felajánlották, hogy elkísérnek egy darabig. A vonaton a kalauzok is nagyon segítőkészek voltak. Az intézményben az ápolók is mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat. Előfordult olyan is, hogy a jól elvégzett munka után kaptunk csokit vagy egy szem cukrot, apró gesztus de nagyon jól tud esni az embernek egy idegen országban idegen emberek között.  Ebédnél rendszeresen kiszolgáltak minket. A és B menüből lehetett választani, amihez járt desszert. Nagyon figyelmesek voltak. Sokat kirándultunk a négy hét alatt. Lehetőségünk volt egy nagy fesztiválon is részt venni, a Hansa-Sail-en. Fantasztikus volt, csodálatos hajókat láttunk. Egy hajókázáson is részt vehettünk, amin 3 fogásos halbüfé várt minket. Kóstoltunk lazacot, makrélát és lepényhalat. Nagyszerű volt, egy csodálatos élmény. A mentorunk segítségével elutaztunk Rügen-szigetére is Sassnitz-ba. Meseszép tájakat láttunk, ez is fantasztikus kirándulás volt. Rengeteg pozitív élménnyel jöttem haza, rengeteg tapasztalatot szereztem és mindez ösztönöz arra, hogy a későbbiekben érdeklődjek külföldi munka után."

"A tanácsom azoknak, akik szeretnének kiutazni, hogy nem kell félni. Hatalmas élmény, rendkívül jó tapasztalat szerzési lehetőség. Nagyon jó lehetőség a nyelvtanulásra, illetve a már meglévő tudás fejlesztésére. A német nem egy bonyolult nyelv, könnyen meg lehet tanulni, ha valakit igazán érdekel. Érdemes itthon megtanulni az alapokat és azokat kint gyarapítani. A mai világban nagyon fontos a nyelvtudás. Rendkívül sokat lehet fejlődni egy idegen országban. Megismerhetünk más kultúrát, más szokásokat. Én azt mondom, hogy akinek lehetősége van, hogy részt vegyen az Erasmus Plusz pályázaton,az véletlenül se hagyja ki. Fantasztikus lehetőség és tényleg hatalmas élmény. Köszönöm, hogy részt vehettem a programban."

Port Viktória

 

"Sokkal önállóbbak lettünk. A németek nagyon barátságosak, és segítőkészek voltak, nagyon nyitottak és barátságosak. A munkatársaink nagyon hálásak voltak a segítségünkért, rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodtam. A Hanse-sail fesztiválon is részt vettünk, ahol megismerhettük a hagyományos német ételeket. A koordinátorunk segítségével eljutottunk Rügen szigetére, ahol tettünk egy nagy kirándulást. Ez a külföldi szakmai gyakorlat jó volt arra, hogy a tanulmányaim befejezése után merjek külföldön is munkát vállalni."

"A kiutazó tanulók minél többet gyakorolják a nyelvet, mert csak így lehet kint helytállni, és kommunikálni."

Vörös Alexandra Barbara

 

"Rengetek pozitív tapasztalattal tértem haza. Ráébredtem hogy a németek nagyon kedvesek, és segítőkészek. Ha eltévedtem bátran fordulhattam segítségért, mert megmutatták az utat. Hansa sail idejében voltunk kinn, és a németek bátorítottak minket hogy menjünk ki. Jó volt hallgatni rájuk mert nagyszerű volt. A kísérő tanárunkkal egy hajós túrán is részt vettünk. Kevés negatív tapasztalatom volt, és azok is inkább a turisták miatt, nem az ott lakók miatt. Ez az út arra is jó volt az iskola befejezése után bátrabban keressek külföldi munkát."

"A következő turnusnak ajánlom, hogy tanuljanak németül, mert hasznos és Németországban hiába beszélnek sokan angolul, német nyelvtudással lehet igazán elhelyezkedni."

Wincheim Viktória

© IntroWeb | 2024 Weboldal készítés, SEO